Özelgeler
5 Şubat 2025
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2024/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin yayımlanan özelgeler içerisinde özellikli bulunanların özet halleri aşağıdaki gibidir.
1.1. Tasfiye Payının Vergilendirilmesi Hakkında (09/10/2024 Tarih ve 608799 Sayılı Özelge)
Belirtilen özelge ile ortağı olduğu şirketin tasfiyesi sonucunda “tasfiye payı” adı altında tahsil edilen tutarın kar payı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin görüş talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, ortaklarca ödenmiş sermaye tutarı dışında tahsil edilen tasfiye payı tutarlarının kar payı ödemesi olacağı dolayısıyla kar payının beyan edilmesine ilişkin GVK 86/1-c hükümlerine göre hareket edilmesi gerektiği açıklanmıştır.
1.2.Serbest Bölgede Üretilen Yarı Mamul Ürüne İlişkin Satış Kazancının Vergilendirilmesi Hakkında (22/10/2024 Tarih ve 102799 Sayılı Özelge)
Serbest bölgede faaliyette bulunan şirket ürettiği ürünlerin bir bölümünü mamul haline getirip bir bölümünü de ambalajlama veya şişeleme yapmadan sipariş isteğine göre yarı mamul olarak ihraç etmektedir. Yarı mamul olarak ihraç edilen ürünlere ilişkin serbest bölge kazanç istisna ile ücretliler için gelir vergisi stopaj teşviki uygulamasından yararlanılıp yararlanılamayacağı hususuna ilişkin özelge talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, yarı mamul olarak ihraç edilen ürünlerin de üretimden kaynaklı olarak elde edildiği, farklı GTIP numaraları aldığı dolayısıyla serbest bölge kazanç istisna ile ücretliler için gelir vergisi stopaj teşviki uygulamasından yararlanılabileceği açıklanmıştır.
2.1.Örtülü Sermaye Düzeltme İşlemlerine İlişkin İndirimli Kurumlar Vergisi Oranı Bulunması Halinde Yapılacaklar Hakkında (03/10/2024 Tarih ve 564744 Sayılı Özelge)
İştiraki bulunan şirkete borç verilmesi üzerine iştiraki nezdinde örtülü sermaye uygulaması yapılmış, iştirak KVK 32/A kapsamında oluşan kurumlar vergisi matrahını %4,4 kurumlar vergisi oranına tabi tutarak vergi ödemiş olduğu husus belirtilmiştir. Borç verilmesi nedeniyle KVK 12. Madde kapsamında yapılacak düzeltme işlemlerinde iştirak tarafından ödenen vergi tutarına göre mi yoksa kanunen kabul edilmeyen tutara göre mi işlem yapılacağına ilişkin özelge talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, KVK tebliğine atıf yapılarak borç veren firma nezdinde yapılan düzeltme işlemlerinde KVK 5/1-a istisna tutarı için borç alan firmanın ödemiş olduğu vergi tutarının dikkate alınması gerektiği açıklanmıştır.
2.2. Sözleşmede Yer Alan Faiz Ödemesinin İndirimi Hakkında (09/10/2024 Tarih ve 576757 Sayılı Özelge)
Yapılacak bir projeye ilişkin düzenlenen sözleşme ile işin gereği gibi yapılamaması nedeniyle sözleşme feshedilmiştir. Yapılan fesih ile ceza tutarı ve avans olarak tahsil edilen tutara ilişkin elde edilen faiz geliri alıcı firmaya ödenmiş bulunmaktadır. Ödenen ceza tutarı ile faiz tutarının gider yazılıp yazılamayacağına ilişkin özelge talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, GVK 40/3. Maddeye atıf yapılarak sözleşmeye bağlı ceza tutarı ile faiz gelirinin alıcı firmaya ödenmesi halinde gider yazılabileceği açıklanmıştır.
2.3. Enflasyon Düzeltmesi İle Finansman Gider Kısıtlaması Hesaplamaları Hususu Hakkında (23/10/2024 Tarih ve 1488025 Sayılı Özelge)
2023 yılı finansman gider kısıtlama hesaplamalarında enflasyon düzeltme öncesi veya sonrası bilançolardan hangisinin dikkate alınacağına ilişkin özelge talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, finansman gider kısıtlaması hesabında, 2023 yılına özel enflasyon düzeltmesi yapılmamış bilançoya göre belirlenen tutarlarının dikkate alınması gerektiği açıklanmıştır.
3.1.Sözleşme Kapsamında Verilen Fındıklara İstinaden Alınan Fındık Kreması Hakkında (11/11/2024 Tarih ve 650048 Sayılı Özelge)
Kamu kurumu tarafından fındık kreması yapılması için imalatçı firmaya fındık verilerek ilgili firmadan fındık kreması imalat hizmeti alınmaktadır. Fındık krema imalat hizmetinin tevkifata tabi olup olmadığı ve uygulanması gereken KDV oranına ilişkin özelge talep edilmiştir.
Söz konusu özelgede, gıda tesliminin bulunmadığı imalat hizmetinin bulunduğu KDV genel tebliği (I/C-2.1.3.2.13.) bölümünde belirtildiği üzere belirlenen kısmi tevkifat hizmetleri içerisinde bulunmayıp ilgili bölümde sayılan kurumlara yapılan hizmetlerin 5/10 tevkifat oranına tabi olduğu, dolayısıyla söz konusu kamu kurumunun belirtilen bölümde yer alması nedeniyle 5/10 tevkifat yapılması gerektiği açıklanmıştır. Yine imalat hizmeti KDV oranın genel orana yani %20’ye tabi olduğu belirtilmiştir.